Tiež

Opis druhov a charakteristík kačíc merganser, ich stravovanie a životný štýl


Kačica merganser je obyvateľom tajgy. Vodné vtáctvo sa nazýva zubatý vták. Zobák merganser je prispôsobený na rybolov v biotopoch - čerstvé a solené jazerá a rieky. Mergansery sú rozdelené do troch typov: veľké, stredné a malé. Populácia najbežnejšieho, veľkého mergansera, je stabilná. Ale iné druhy vtákov sú vzácne vtáky a sú pod ochranou.

Pôvod druhu a opis

Rod Krokhal patrí do rodiny kačíc z oddelenia Anseriformes. Vonkajšie vlastnosti veľkého mergansera:

  • dĺžka tela - 66 centimetrov;
  • priemerná hmotnosť - 1 kilogram;
  • rozpätie krídel - 97 centimetrov;
  • zubatý zobák je špičatý a na konci sklonený nadol.

Na vonkajšej strane rozložených krídel vtákov je umiestnená rozsiahla biela značka alebo „zrkadlo“.

Pre mergancov je charakteristický sexuálny a vekom podmienený demorfizmus:

  • samec (kačica) - telo je čierno-šedo-biele, hlava a krk sú čierne, s tmavozeleným lesklým odtieňom, červeným zobákom. Na jeseň zmizne zelený odtieň. Zobák a oko na oboch stranách hláv sú oddelené svetlým pruhom;
  • fenka (kačica) - sivobiela, s gaštanovou hlavou a krkom. Na hlave nie je pruh ľahkého peria;
  • mláďatá sú sivohnedé, s tmavou hlavou a bielym hrdlom.

Priemerný alebo dlhochvostý merganser je menší ako veľký kongener. Telo vtáka nepresahuje dĺžku päťdesiat centimetrov. Rozpätie krídiel je 67 - 86 centimetrov. Zátylok samcov v období párenia je zdobený dvojitým chumáčom. Perie sa vyznačuje červeno-bielou farbou na hrudi, rovnako ako hnedá struma a červené labky.

Malý merganser dosahuje dĺžku štyridsaťštyri centimetrov a váži 680-935 gramov. Čierni a bieli muži sú väčší ako ženy pestré. Podľa vonkajších znakov sa vták približuje k gogolu aj k merganserovi súčasne, je však pridelený ako samostatný rod Lutkov. Rozlišujú sa tiež šupinatý, brazílsky a chocholatý merganser, ktoré sú menej časté ako iné druhy.

Odborný názor

Zarechny Maxim Valerievich

Agronóm s 12-ročnými skúsenosťami. Náš najlepší odborník na letné chaty.

Zúbkovaný zobák je hlavným znakom merganseru všetkých odrôd, čo oprávňuje prezývku „zubatá kačica“. Veľký merganser má 13-15 zubov a stredný 18.

Veľký merganser je rozdelený do niekoľkých poddruhov, ktoré sa líšia navzájom a od ostatných odrôd zvlneným sivým vzorom na krídlach a územím rozšírenia.

Habitát kačice merganser

Zubaté kačice sú sťahovavé a čiastočne sťahovavé vtáky. Žijú v severných šírkach a na zimu migrujú do subtrópov, na morské pobrežie a tiež sa usadzujú v blízkosti vodných plôch v miernom podnebí.

NázoryPoddruhOblasťZimovanie
VeľkýSeverne od Dánska a Škandinávie, Álp, Veľkej Británie, Islandu, Poľska, Bieloruska.

Polostrov Kola, Yamal, Jenisej, Vilyui, Lena, hrebeň Kolyma, severná Čukotka, západná Sibír, južná Aljaška, Quebec, Newfoundland

Baltské, Severné, Čierne, Kaspické more, stredná, južná Európa, stredná Ázia, Japonsko, Kórea, Čína
HolarktickýLesná tundra a tajga západnej a východnej pologule
NominatívneIsland, severovýchodná Čína, severné Japonsko
StredoázijskýÚzemia od severovýchodného Afganistanu po západnú Čínu, Tibet, Himaláje.
StrednáSeverná Amerika, Eurázia, severné oblasti, tundra, lesostepný pásPohybuje sa k moru v subtropickom a miernom podnebí
MalýSeverná hranica pohoria zahŕňa tajgu, lesnú tundru Škandinávie, Kamčatku, pobrežie Ochotského mora, Sachalin, ostrovy Šantar a Hokkaido, severné Švédsko a Nórsko, rieky Jenisej, Indigirka a Kolyma.

Južná hranica prechádza Fínskom, horným tokom riek Lena a Sakmara. Nachádza sa v Rumunsku na Urale na rieke Čierny Irtyš

Mierne, južné šírky, hranice ľadových polí.

Wadden, Baltské, Čierne, Kaspické more, Pakistan, juh Francúzska, Anglicko, niekedy nádrže strednej Európy.

Severná Afrika: centrum Iraku, Tuniska, Alžírska, Egypta.

ŠupinatáPrimorsky Territory, juh od Khabarovského územia pozdĺž pohoria Sikhote-Alin, pohorie Changbai na hranici Číny a Kórey a v horách Malého KhinganuJužná Kórea a Čína

Počet migrujúcich mergangerov sa každý rok mení. V miernych zimách zostáva časť populácie na hniezdiskách. Ostatné stáda sa pohybujú na krátke vzdialenosti a nedostávajú sa do južných oblastí. Okrem morských pobreží vtáky zimujú na jazerách s rýchlymi prúdmi, v lagúnach a rozširujúcich sa ústiach riek ústiacich do mora.

Mergansery odlietajú koncom jesene alebo začiatkom zimy, keď voda zamrzne, a vracajú sa skoro na jar, počas prvého rozmrazenia.

Čo žerie vták

Diéta Merganser:

  • ryby;
  • kôrovce;
  • vodný hmyz;
  • červy.

Merganser zmenšený je mäsožravý vták. Vôňa sa živí rybami iba v zime a skoro na jar, zvyšok času rastliny nezanedbáva. Kačice jedia pstruhy, lososy, úhory, lipne, plotice, barbusy a šťuky. Živia sa tiež sleďmi a morskými rybami. Druh potravy určuje miesto na hniezdenie alebo zimovanie.

Mergansers chytia rybu, sklonia hlavu pod vodou a označia cieľ. Vtáky sa úplne potápajú, chytia ryby zobákom a vynoria sa. Plávajú pod vodou labkami. Vďaka zubom ryba nevykĺzava zo zobáka. Počas letov organizujú mergani všeobecný rybolov podobný synchronizovanému plávaniu. Vtáky plávajú v kŕdli na jazere a súčasne sa potápajú.

Charakter a životný štýl

Kačice Merganser dobre plávajú, potápajú sa a lietajú. Vtáky žijú na samote, trávia celý deň pri vode a neprichádzajú do kontaktu s inými vtákmi. Agresívne chránia svojich potomkov. Migrujúci migranti sa dožívajú až desiatich rokov. Vtáky vedúce čiastočne migračný životný štýl žijú až pätnásť rokov a sedavé - až sedemnásť. Hniezdiská kačiek:

  • jazerá s čistou vodnou hladinou z vegetácie;
  • nádrže;
  • horné rýchle prúdy riek.

Vtáky zvyčajne obývajú zatienené brehy veľkých vodných plôch. Na vzlet potrebujú veľké zrýchlenie na vode. Veľký merganser si vyberá piemontské nádrže a kopce. Šupinaté mergansery hniezdia v dutinách pobrežných stromov. Malé slimáky ľahšie vzlietajú z vody, preto sa radšej usadzujú na nádržiach s pobrežnou vegetáciou.

Sociálna štruktúra a reprodukcia

Vek pohlavnej dospelosti mergansera je 2 roky. Vtáky sa vracajú z prezimovania a vytvárajú páry. Správanie mužov počas párenia:

  • krídla sú spustené do vody;
  • chvost smeruje nahor;
  • prudko sa nakloní a zdvihne hlavu;
  • zaklopí krídla, zdvihne sa nad vodu;
  • vyletí hore, stlačí červený zobák k svojej hrudi.

Hovoriaci muži privolávajú svojim hlasom ženy. Drak s dlhým nosom zdĺhavo škrekuje a kačica reaguje krátkym zvukom „gro“. Mužský výboj zriedka vydáva praskavý zvuk pripomínajúci škrekotanie. Samicu malého mergansera počas párenia a počas chovu mláďat spoznáme podľa chrapľavého škrekotania a jednoslabičného volania.

Niekoľko párov vtákov žije v rovnakom úseku rieky alebo jazera. Hľadanie miesta pre hniezdo a výchova mláďat sú povinnosťou žien.

Vtáky sa usadzujú vo vzdialenosti kilometra od vody a hniezdia na týchto miestach:

  • prirodzené otvory v kmeňoch stromov a pňoch;
  • dutinky ďatľa v pobrežných vŕbách, osikách, brestoch a jelšiach;
  • praskliny v skalách;
  • štrbiny medzi veľkými kameňmi;
  • opustené budovy;
  • zriedka v tráve, pri koreňoch kríkov.

Kačice kladú vajíčka na drevný prach alebo spodok hniezda pokrývajú páperím a perím. Len čo samica nakladie vajíčka, samec ju opustí. Zriedka zostane, kým sa kurčatá neobjavia. Draky žijú samy a zriedka sa motajú v skupinách. Vajcia Merganser sú biele alebo žlto-krémové, bez bodiek a vzorov. Priemerný počet v spojke - 11. Dĺžka inkubácie - 30 dní. Kačice si zaobstarávajú vlastné jedlo. Pred odchodom na kŕmenie vtáky pokrývajú vajíčka páperím.

Samice chovajú svoje mláďatá a mláďatá, ak susedia zomrú na útok predátorov alebo opustia pazúry. Jedna kačica dokáže vychovať 75 kurčiat.

Vyliahnuté káčatká sú pokryté dvojfarebným páperím - zozadu tmavé a na bruchu svetlé. Prvýkrát vyskočia z hniezda druhý deň po narodení, nasledujú svoju matku k vode a učia sa získavať potravu - hmyz, ktorý žije na povrchu nádrže. Materská kačica vyvaľuje káčatká na chrbát. V desiatich dňoch veku majú mláďatá chuť na živočíšne jedlo - vyprážajú sa. Mláďatá sa postupne osamostatňujú. Otužilé káčatká unikajú pred predátormi rýchlym pohybom cez vodu. Mláďatá odvádzajú pozornosť nepriateľov predstieraním, že sú mŕtve, aby matke poskytli čas na útek. O dva mesiace začnú lietať.

Prirodzení nepriatelia

Merganser Predators:

  • Fox;
  • mýval;
  • vydra;
  • norok;
  • kuna.

Obyvatelia suchozemských lesov útočia na dospelé kačice, nachádzajú im hniezda a jedia vajcia. Jastrab, výra a orol sú zo vzduchu nebezpečné. Hady tiež lovia kurčatá a vajcia.

Obyvateľstvo a postavenie druhu

V roku 2014 bol celkový počet vzácnych šupinatých merganserov 5 000 jedincov. 85 percent svetovej populácie žije v Rusku. Obyvateľstvo dlhochvostých a veľkých morganistov je mimo nebezpečenstva. V súčasnosti sa stratila aucklandská odroda zubatej kačice, ktorá žila na Novom Zélande. Vinu za vyhladenie vtákov majú mačky a ošípané. Osud novozélandských príbuzných môže zasiahnuť brazílske obyvateľstvo.

Ochrana kačíc merganserových

Dôvody poklesu počtu vtákov:

  • vyklčovanie starých lesov pozdĺž brehov údolných riek;
  • Streľba;
  • rybolov pomocou sietí;
  • výstavba priehrad;
  • znečistenie vody.

Ochrana veľkej zubatej kačice je regulovaná európskymi dohovormi o životnom prostredí a červenými knihami. V Rusku je zakázané loviť mergansera, ale lov koristi je povolený. S cieľom zachovať druhovú rozmanitosť sa vykonáva každoročné monitorovanie počtu kačíc a faktorov ovplyvňujúcich ich životne dôležitú činnosť a migráciu. Vtáky sú chránené v prírodných rezerváciách.


Pozri si video: Brojlerové kačice (Júl 2021).